Η Ιστορία της Βιβλιοθήκης Μηλεών
Η Βιβλιοθήκη Μηλεών
"Ψυχής Άκος"
Η Μηλιώτικη Σχολή και η Βιβλιοθήκη της
Τα Παλαιά Έντυπα
Χειρόγραφα - Συλλογές Αντικειμένων
Βιβλιογραφία
Αρχική Σελίδα
Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών Πηλίου
"ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ"
"Θεραπεία Ψυχής"
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΗΜΕΡΑ
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών βρίσκεται στις Μηλιές του Πηλίου, 26 χλμ από την πόλη του Βόλου. Στεγάζεται σε κτίριο που ανεγέρθη το 1928 με έξοδα της Μηλιώτισσας Κρυσταλλίας Οικονομάκη, στη μνήμη του συζύγου της Γεωργίου, δίπλα στην πλατεία του χωριού και στον ιστορικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών. Το κτίριο ανακαινίστηκε και απέκτησε δεύτερο όροφο το 1974 σε σχέδια του Μηλιώτη αρχιτέκτονα Αργύρη Φιλιππίδη.

Η βιβλιοθήκη συνδέεται ιστορικά με τη Μηλιώτικη Σχολή - που ιδρύθηκε το 1815 - και αυτή με τη σειρά της με τις τρεις σπουδαίες προσωπικότητες του πνεύματος και των γραμμάτων, τον Άνθιμο Γαζή, το Γρηγόριο Κωνσταντά και το Δανιήλ Φιλιππίδη.

Το ιστορικό τμήμα της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 3.355 παλαιά τυπωμένα βιβλία καθώς και 116 χειρόγραφα, 1000 περίπου λυτά έγγραφα και αντικείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που ανήκαν στη Μηλιώτικη Σχολή.

Παράλληλα με το ιστορικό τμήμα λειτουργεί και το σύγχρονο δανειστικό τμήμα, που διαθέτει 13.000 περίπου βιβλία και περιοδικά, εμπλουτίζεται τακτικά με νέα βιβλία και μηχανοργανώνεται.

Τη Βιβλιοθήκη επισκέπτονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό , οι οποίοι ξεναγούνται στο ιστορικό τμήμα από τις υπαλλήλους της βιβλιοθήκης. Επιπλέον η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί ερευνητές , ιστορικούς , πανεπιστημιακούς, φοιτητές που αξιοποιούν το σπάνιο και σημαντικό ιστορικό υλικό που διαθέτει.

Από τη βιβλιοθήκη μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί :
  • τον κατάλογο των παλαιών εντύπων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηλεών Πηλίου της Δήμητρας Ανδριτσάκη - Φωτιάδη,
  • μια σειρά από κάρτες με θέματα από τη Βιβλιοθήκη και
  • τον ιστορικό οδηγό της βιβλιοθήκης τυπωμένο στα ελληνικά και στα αγγλικά με πολλές εικόνες.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 1955, έχει στόχο να διαφυλάσσει και να αναδεικνύει τον ιστορικό της χαρακτήρα και παράλληλα να αποτελεί ζωντανό κύτταρο της πνευματικής ζωής του τόπου. Για το σκοπό αυτό διοργανώνει εκθέσεις βιβλίου, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για τους μαθητές των σχολείων και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής


Κείμενο : Ράνια Τζώρτζη, Χαρά Μιχαλακοπούλου, Βίκυ Τσιργούλα

Σχεδίαση LYNX Group © 2005